Задля зосередження на нових технологіях Mercedes-Benz відокремиться від Daimler

Керівництво Daimler вирішило розділити концерн на дві незалежні компанії — Mercedes-Benz і Daimler Truck. Передбачається, що таким чином нинішні два підрозділи одного концерну стануть більш гнучкими на ринку, а Daimler Truck зможе залучити додаткові інвестиції, необхідні для переходу на екологічно чисту техніку — електричні та водневі вантажівки.

Зараз автомобілі Mercedes-Benz, як легкові, так і вантажні, виробляє концерн Daimler AG, 9,69% акцій якого належить засновнику китайського холдингу Geely, чим зумовлені тісні ділові та технологічні зв’язки між цими компаніями.

Тепер же керівництво Daimler AG хоче створити дві формально незалежні компанії  — Mercedes-Benz і Daimler Truck. Робиться це в першу чергу для вантажного підрозділу, яке випускає машини під брендами BharatBenz, Freightliner, Fuso, Mercedes-Benz, Setra, Thomas Built Buses і Western Star. Як самостійна компанія, Daimler Truck планує вийти на біржу в кінці поточного року і залучити таким чином додаткові інвестиції, які не може залучити Daimler AG цілком. На одній лише новині про ці плани вартість акцій Daimler AG виросла за добу на 9%!

© Daimler Truck AG

Нарешті марку і виробника перестануть плутати.

Після поділу, тобто орієнтовно на початку наступного року, друга половина, що випускає легкові й легкі комерційні автомобілі, буде перейменована в Mercedes-Benz, тобто і виробник і марка матимуть одне ім’я, так що більше ніякої плутанини не буде. Але частина вантажівок і автобусів, що випускаються Daimler Truck, зрозуміло, продовжать нести марку Mercedes-Benz, так що на вантажному фланзі деяка двозначність залишиться.

© Daimler Truck AG

Вихід на біржу Daimler Truck повинен різко підвищити його капіталізацію, яка зараз за різними оцінками становить від 29 до 35 млрд євро. Додаткові мільярди будуть направлені на освоєння «зелених» технологій, в першу чергу водневих силових установок, про що ми вже вам розповідали.

Трохи історії:

Багато сучасних автолюбителів дотепер не в курсі, що Mercedes-Benz  — це, по суті, торгова марка, і коли в бізнес-новинах спливає ім’я її власника, концерну Daimler, дивуються, не розуміючи при чому тут Даймлер?

Отже, Готліб Даймлер і Карл Бенц вважаються винахідниками автомобіля і власниками відповідного патенту, а марка Mercedes з’явилася з подачі Еміля Еллінека, одного з перших дистриб’юторів автомобілів заснованої в XIX столітті компанії Daimler Motoren Gesellschaft (DMG), — він захотів, щоб машини мали ім’я його дочки Мерседес Еллінек.

Своєю чергою ім’я Daimler на початку XX століття отримав цілий ряд компаній, які купили ліцензію на виробництво машин у Даймлера, в тому числі відома британська Daimler Motor Company.