HYVIA створить нові комерційні авто на паливних елементах і екосистему для них

Група Renault, провідний світовий автовиробник, і Plug Power, світовий лідер в області готових рішень для водню і паливних елементів, запустили спільне підприємство HYVIA.

Спільне підприємство HYVIA, (слово складається зі скорочень «HY»  — водень англійською мовою і «VIA» — дорога латинською), створюватиме інтегровану екосистему для легких комерційних автомобілів на паливних елементах, починаючи від розробки та виробництва систем приводу й автомобілів на водні, розгортання заправних станцій і поставки зеленого водню до обслуговування машин і автопарків.

Спільне підприємство розгорне свою діяльність на чотирьох майданчиках у Франції. Renault повідомляє, що система приводу на водневих паливних елементах Hyvia в сукупності з системою Renault E-Tech, дозволить домогтися діапазону ходу до 500 км без дозаправки, а на її заправку знадобиться три хвилини. Такі цифри є на цей час особливо актуальними для комерційних автомобілів на альтернативних і чистих джерелах енергії, де водневі паливні елементи є безпрецедентним енергетичним рішенням.

Діяльність HYVIA буде розгорнута на чотирьох виробничих майданчиках Renault у Франції. © GROUPE RENAULT

Головний офіс і науково-дослідні групи будуть розташовані в Вільє-Сен-Фредерік, разом з центром проектування та розробки легких комерційних автомобілів групи Renault, щоб максимізувати синергію між командами. Технологічна, виробнича та логістична бригади будуть розташовуватися в Флінс у рамках проекту реконструкції заводу, де й планують розпочати складання паливних елементів і зарядних станцій до кінця 2021 року. Своєю чергою, перші автомобілі на паливних елементах будуть представлені на базі моделі Renault Master і збиратимуться на заводі в Батілі та будуть доступні в кінці наступного року. Інтеграцією паливних елементів займеться PVI, дочірня компанія групи Renault в Гретц-Арманвілье.

«Бувши піонером в області нових джерел енергії та європейським лідером в області електричних легких комерційних автомобілів, Renault Group має на меті створення до 2030 року найбільш екологічно чисте паливо на ринку, створивши HYVIA. Це спільне підприємство унікальним чином інтегрує всю водневу мобільну екосистему, від автомобіля до інфраструктури й послуг «під ключ» для клієнтів. Розвиток цієї передової технології дозволить нам зміцнити промислову базу і почати нові види діяльності у Франції в цьому перспективному сегменті», — зазначив Luca de Meo, генеральний директор Renault Group.

Генеральний директор HYVIA David Holderbach, повідомив: «Plug Power є лідером в рішеннях, які обслуговують водневу екосистему, з більш ніж 40000 системами паливних елементів, розгорнутими 110 зарядними станціями, здатними розподіляти понад 40 тонн водню в день. Plug Power є технологічним лідером у виробництві зелених водневих розчинів електролізом. З HYVIA ми приносимо водневу мобільність до Франції та Європи».

David Holderbach, генеральний директор спільного підприємства HYVIA, Luca de Meo, генеральний директор Renault Group © OLIVIER MARTIN-GAMBIER

«Компанія Renault є піонером в області водню з 2014 року, коли на дорогах з’явилося більше сотні легких комерційних автомобілів. Ми раді об’єднати зусилля з компанією Plug Power з її комплексним підходом до зеленого водню. HYVIA тепер відкриває новий шлях до декарбонізації з повною пропозицією водневих розчинів. HYVIA спирається на навички Renault Group і Plug Power, які доповнюють одні одних, і буде націлена на 30% частку ринку легких комерційних автомобілів з водневим двигуном в Європі до 2030 року», — додав David Holderbach, генеральний директор спільного підприємства HYVIA.